Cultuurcentrum De Schakel

Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO

Out of the Blue
In co-presentatie met onze cultuurburen van Schouwburg Kortrijk:
do 25 apr 24 20:00 - 21:30
do 25 apr 24
20:00 - 21:30
  • do 25 apr 24
    20:00 - 21:30
    Blijf voor een boeiend nagesprek met de makers en de ponyclub.
    Schakelbox, Waregem

Na hun succesvolle voorstellingen Mining Stories en Pleasant Island maken Silke Huysmans en Hannes Dereere het sluitstuk van hun trilogie over mijnbouw. Deze keer gaan ze dieper in op een compleet nieuwe industrie: diepzeemijnbouw.

Na hun succesvolle voorstelling Pleasant Island die in 2019 première ging, tonen Silke Huysmans en Hannes Dereere het slotstuk van hun trilogie rond mijnbouw en onze relatie met de natuur.

Deze keer zoomen ze in op een compleet nieuwe industrie: diepzeemijnbouw. In de lente van 2021 komen drie schepen samen in een afgelegen deel van de Stille Oceaan. Eén ervan maakt deel uit van het Belgische baggerbedrijf DEME – GSR. Vier kilometer onder de zeespiegel schraapt hun mijnrobot de zeebodem af op zoek naar zeldzame metalen. Op een ander schip houdt een internationaal team van marinebiologen de operatie nauwgezet in het oog. Een derde schip vervolledigt de vloot: aan boord van de beruchte Rainbow Warrior protesteren Greenpeace activisten tegen deze mogelijke toekomstige industrie.

Vanuit hun kleine appartement in Brussel maken Silke en Hannes via satelliet verbinding met de drie schepen, die elk een pijler uit het publieke debat representeren: de industrie, de wetenschap en het activisme. Uit een reeks interviews en gesprekken verrijst via een poëtische zoektocht een intiem portret. Het is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen we nog gaan en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe?

 

--

Samen met onze buren van het Leietheater (Deinze) schijnen we ons licht op het werk van de beloftevolle theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere. We besloten daarom hun eerste en recentste voorstelling op onze podia te presenteren. Hun debuut, Mining Stories, kan je in Deinze bewonderen op donderdag 28 maart. De buren heten je alvast welkom. Meer info: www.leietheater.be 

Hun aanpak is zowel documentair als spectaculair, door een gebeitelde, ambitieuze, strenge en zeer nederige dramaturgie.

La Libre

Na de voorstelling kun je de Ponyclub ontmoeten en samen met deze groep jongeren van de Stedelijke Kunstacademie van Waregem in dialoog gaan over de show met de makers. Voor meer informatie, bezoek de pagina van de Ponyclub. Lees hier alvast meer over de voorstelling.

Credits

Van en met: Silke Huysmans en Hannes Dereere
Dramaturgie: Dries Douibi
Geluidsmix: Lieven Dousselaere
Outside eye: Pol Heyvaert
Techniek: Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens en Babette Poncelet
Productie: CAMPO

www.silkehuysmanshannesdereere.com