Cultuurcentrum De Schakel
©Photographic Archive Museo Nacional del Prado

Philippe Quesne (FR)

Le Jardin des Délices
I.k.v. NEXT Arts festival:
vr 1 dec 23 20:00 - 22:00
vr 1 dec 23
20:00 - 22:00
  • vr 1 dec 23
    20:00 - 22:00
    Theatre du Nord, Rijsel

Le Jardin des Délices neemt je mee op een tijdreis van de middeleeuwen naar het heden, waar fantasie en utopie de scheiding tussen natuur en cultuur doorbreken en een speels antwoord bieden op de bedreigingen van onze tijd, geïnspireerd door Jheronimus Bosch’s beroemde triptiek.

Le Jardin des Délices ontleent zijn naam aan De Tuin der Lusten, de beroemde triptiek van Jheronimus Bosch (1450-1516). Bosch’ fantastische allegorieën beschrijven een radicaal keerpunt in de geschiedenis, tussen middeleeuwen en renaissance. Onder impuls van Quesne maken acteurs, muzikanten en technici een soortgelijke tijdreis door, richting het heden. Le Jardin des Délices – tussen middeleeuws bestiarium, ecologische sciencefiction en hedendaagse western – verkent werelden aan de rand van de onze. Fantasie en utopie verstoren er de scheiding tussen natuur en cultuur en formuleren een speels antwoord op de bedreigingen van deze tijd.

Regisseur en decorontwerper Philippe Quesne is een graag geziene gast op de grootste Europese theaterfestivals, zoals Festival d’Avignon en Kunstenfestivaldesarts. Zijn nieuwste creatie markeert de twintigste verjaardag van de compagnie Vivarium Studio. Hun voorstellingen zijn zelden grote drama’s, maar fantasierijke vertellingen over gemeenschappen, waaraan het leven anders wordt gedroomd.

Over NEXT Arts Festival:
Elk najaar dopen zo’n 25 Franse, Waalse en Vlaamse cultuurhuizen de Eurometropool tot ‘Avignon van het noorden’ en tonen 40 topproducties van choreografen, theatermakers en performers uit zo’n 20 landen. NEXT 2023 passeert langs 15 Franse en Belgische steden en toont er een scherpe selectie van nieuw, internationaal werk.

Met De Schakel tekenen we graag in voor het programma en nodigen je ook uit voor de verbluffende theatervoorstelling work.txt van Nathan Ellis op 17 november in onze eigenste Schakelbox en het bezwerende EXÓTICA van choreografe Amanda Piña op 2 december in de schouwburg. 

 


Gratis busvervoer

Voor deze uitstap voorzien wij gratis busvervoer van en naar Rijsel. Boek eerst je voorstelling en achteraf nemen we contact met je op om verder af te spreken. We kunnen wel al meegeven dat we om 18.30 u afspreken aan onze artiestenparking en om 18.45 u stipt met de bus richting Rijsel vertrekken.

Credits

Concept, regie en scenografie: Philippe Quesne
Met: Jean-Charles Dumay, Léo Gobin, Sébastien Jacobs, Elina Löwensohn, Nuno Lucas, Isabelle Prim, Thierry Raynaud, Gaëtan Vourc’h

Scenografische samenwerking: Elodie Dauguet
Kostuums: Karine Marques Ferreira
Dramaturgische samenwerking: Éric Vautrin
Assistentie bij regie: Marion Schwartz, François-Xavier Rouyer
Geluid: Janyves Coïc
Licht: Jean-Baptiste Boutte
Rekwisieten: Mathieu Dorsaz
Kleding, samenwerking bij kostuums: Camille Aït Allouache
Technische samenwerking: Marc Chevillon
Algemene regie: François Boulet, Martine Staerk
Podium regie: Ewan Guichard
Video regie: Matthias Schnyder
Licht regie: Cassandre Colliard
Decorconstructie: Ateliers du Théâtre Vidy-Lausanne
Productie en distributie: Judith Martin, Elizabeth Gay
Productie: Vivarium Studio

Coproductie: Festival d’Avignon, Ruhrtriennale (DE), Athens Epidaurus Festival (GR), Tangente St. Pölten, Festival für Gegenwartskultur (AT), Théâtre du Nord Centre Dramatique National Lille Tourcoing Hauts-de-France, Maison de la Culture d’Amiens, Pôle européen de création et de production, Les 2 Scènes, Scène nationale de Besançon, Centro dramatico nacional (Madrid, ES), MC93, Maison de la culture de Seine-Saint-Denis Bobigny, Le Maillon, Théâtre de Strasbourg Scène européenne, Kampnagel (Hambourg, DE), Festival NEXT, Scène nationale Carré-Colonnes Bordeaux-Métropole, Berliner Festspiele (DE), National Theater & Concert Hall Taipei 

www.vivariumstudio.fr