Cultuurcentrum De Schakel
Wout Enis

SKaGeN

Schaambot
za 23 sep 23 20:00
za 23 sep 23
20:00
  • za 23 sep 23
    20:00
    Inleiding door Elisa Demarré om 19.15u in de cinema.
    Schakelbox, Waregem

Ontdek Schaambot, de intense reflectie op Jef Geeraerts' Black Venus, waarin een jonge zwarte actrice en een witte acteur een confronterend gesprek voeren over hoe om te gaan met literair erfgoed dat vandaag als ranzig en kwetsend wordt beschouwd.

In 1969 werd Black Venus bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza. In 2015, bij het overlijden van Geeraerts, werd het opgenomen in de canon van de Vlaams-Nederlandse literatuur. Vijf jaar later in 2020 werd de roman alweer van de lijst geschrapt. De commissie oordeelt dat Geeraerts’ visie op het kolonialisme en op de vrouw misselijkmakend is. Het boek staat boordevol machtsmisbruik, verwrongen beelden van de vrouw, plat racisme en ellenlange pornografische passages met minderjarigen.

Maak kennis met Schaambot, een confronterend gesprek tussen een jonge zwarte actrice (Musia Mwankumi) en een witte acteur van middelbare leeftijd (Valentijn Dhaenens). Samen gaan ze aan de slag met het omstreden boek van Geeraerts en stellen ze grote vraagtekens bij de pijnlijke denkbeelden die erin voorkomen. Wat betekent kunst in de context van onze huidige tijd? Durf jij deze intense dialoog over schaamte, verontwaardiging en tijdloosheid aan?Interview

Tijdens de voorbereiding van de voorstelling hadden Musia Mwankumi en Valentijn Dhaenens een gesprek met Bambi Ceuppens, antropologe en wetenschappelijk commissaris van het Koninklijk Museum van Midden-Afrika in Tervuren.

Lees het volledige interview hier.


Uit de pers

📄 'Natuurlijk doet het pijn om Black Venus te lezen’ (De Standaard)

Leesclub #1:
Black Venus van Jef Geeraerts op vrijdag 22.09.2023

Ontdek de kracht van het verhaal achter onze theatervoorstellingen tijdens een gezellige leesclub en beleef de voorstellingen op een nog intensere manier.

Ben jij ook nieuwsgierig naar hoe we moeten omgaan met ons geprezen literair erfgoed dat vandaag als kwetsend en ranzig wordt ervaren? Wil je meepraten over de vraag of oude bewierookte kunstwerken standhouden nu hun pijnlijke denkbeelden ons schaamrood bezorgen? Kom dan naar onze leesclub! 

Credits

Concept en spel: Musia Mwankumi en Valentijn Dhaenens
Regie-assistentie: Tineke De Meyer
Kostuum: Barbara Delaere
Productie: SKaGeN, Perpodium en De Studio

www.skagen.be